Amatersku kazališnu družinu Kolarin osnovale su, 4. listopada 2010. godine, članice najbolje amaterske predstave u Hrvatskoj za 2009. godinu (Sve o ženama M. Gavrana).

KD Kolarin je osnovan u cilju promicanja dubrovačke književne scenske riječi, njegovanja zavičajnog govora, izvođenja dramskih djela i igrokaza za djecu i odrasle, poglavito dubrovačkih pisaca.

Prvi nastup Kolarina bio je prilikom predstavljanja knjige Iva Rudenjaka, skečem „Stolovi i stočići“ izveden 5. prosinca 2010., a napisala ga je i režirala Paola Dražić Zekić.

Početkom 2011. se prišlo radu na predstavi “Šporka kanasta” Matka Sršena,u režiji prof. Radmile Milaković, odigrane 16 puta .

U veljači 2012. sudjeluju na promociji knjige Grad u điru, autora Borisa Njavra.

Prema tekstu Borisa Njavra uspješno iznose i zanimljivu predstavu “Skerac sa Svete Marije” u režiji poznate glumice Žuže Egreny, kojoj je rad na ovoj predstavi prvo redateljsko iskustvo. Predstava “Skerac sa Svete Marije” je ujedno praizvedba i druga predstava vrijedne družine prepune entuzijazma.

U 2013. godini KD Kolarin po odabiru izbornog povjerenstva na 53. Festivalu kazališnih amatera s predstavom „Skerac sa Svete Marije„ osvaja nagradu za njegovanje kulturne baštine, te odlazi sa Hvara i sa posebnom pohvalom za promociju svoga Grada kao i nominacijom za glavnu ulogu (susjede Kate u izvedbi Jelice Čučević). Predstava je odigrana 30 puta .
U 2012. Godini pripremili su predstavu za djecu “Božić djeda Martina” L.N. Tolstoja u adaptaciji teksta i režiji Tajane Martić jedne od članica KD Kolarina. Predstava je odigrana 9 puta.

Paralelno sa brojnim nastupima, družina pristupa radu na novoj predstavi “Ribarske svađe” Carla Goldonia, remek-djelu koraljne ambijentalne komedije koje Kolarini uz redateljsku palicu glumice Žuže Egrenyi adaptiraju na dubrovački dijalekt. ‘Ribarske svađe’ su 2013. godine uvrštene u popratni program 64. Dubrovačkih ljetnih igara, što govori o kvaliteti same predstave. Predstava je odigrana 17 puta.

2014. godine Kolarini su iznjedrili još jednu uspješnu premijeru – “Matrimonijo” svestranog dubrovčanina Joza Lovrića, djelo nastalo po motivima Goldonijevog Sior Todero brontolon ossia Il fastidioso, uz pomoć prijevoda Frana Čale. Predstava je odigrana 25 puta do danas.

Osim u svojim predstavama Kazališna družina Kolarin sudjeluje i u pregršt drugih aktivnosti kao što je sudjelovanje u ceremoniji otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara, u promociji knjige Ivane Lovrić Jović, u izvedbi predstave “Dundo Maroje” u režiji Krešimira Dolenčića u sklopu dramskog programa 65. Dubrovačkih ljetnih igara, humanitarnim akcijama, stariranjima u raznim filmskim projektima, sudjelovaje na manifestaciji Noći kazališta, u sklopu festivala Konavle Art-a, feste Sv. Vlaha, manifestacije susreta klapa “Na me pogled tvoj obrati”, u sklopu Gatskog kulturnog ljeta na Danima Ive Marjanovića te u organizaciji raznih gostovanja kojima žele približiti amatersku kazališnu scenu građanima grada i županije .

KD Kolarin je pravi primjer za izreku ništa se ne postiže bez žrtve… i za sebe kažu da imaju veliko bogatstvo: Žužinu prisutnost, razumijevanje, strpljivost, ljubav, veliku volju za dramskim izričajem usprkos olujama života te ljude koji ih podržavaju i pomažu…

Iza njih su više od 5 godina rada, 5 predstava, 130 događanja, preko 15000 gledatelja, pregršt aktivnosti i sudjelovanja u životu Grada, županije i van nje.

Puno je odricanja i žrtve skupine raznolikih ljudi koji rade različite poslove u različito vrijeme, žive različitim životima i slobodno vrijeme odvajaju za ljubav prema dramskom svijetu..